MDR APRS-käytössä

MDR150 radiopuhelin on modifioitu APRS-käyttön mahdollistavaksi. Lisää tietoa on alettu keräämään amatöörien wikiin, josta löydät mm. APRS-käytön vaatimat asetukset. APRS-käytön virittelemiseen menee n. 10 minuuttia - siitäkin suurin osa menee sopivien D25 ja D9 liittimien etsimiseen!
4.2.2005: Vanhentunutta tietoa tästä eteenpäin, voit käyttää MDR-radiota APRS modeemina, eikä Opentrackeriä enään tarvita!!!!

MDR150+OPENTRACKER

MDR150 radioon on suhteellisen helppoa lisätä sisälle Opentracker APRS-moduli. Tilaa on enemmän kuin tarpeeksi ja kaikki tarvittava löytyy suoraan radiosta mukavasti. Toki voi kyseenalaistaa mitä järkeä tässä on, kun jatkossa joku tekee kumminkin radion omalle prosessorille suoraan APRS käyttöön tarvittavan Bell 202 AFSK moduloinnin ja NRZI enkoodauksen. Mutta siihen asti tämä on helppo ja vaivaton tapa käyttää radiota APRS-käytössä.

Kuva 1: Opentracker upotettuna koteloon


Kuvat 2 ja 3: OT menee mukavasti D25 liittimen päälle, D25 liittimestä saa sopivan tuen koko OT-levylle.


Homman voi vaikkapa aloittaa tekemällä sopivaan kohtaan reiän Opentrackerin GPS-puolen liittimelle. D25 liittimen yläpuolelle sijoittamisesta on myös jatkossa hyötyä, kunhan joku saa sopivan APRS-softan tehtyä suoraan MDR:n prosessorille, voidaan vielä vieressä oleva D9 paikka kalustaa ja ottaa tarvittaessa käyttöön.

Kuvat 4 ja 5: Kuvassa näkyy sopivat räppilankojen paikat.

Alla modifikaatio kaikessa yksinkertaisuudessaan:


- vastus 2.7k lisätään R18:n rinnalle

Kytkennät:

MDR-puolen kytkentäOT puolen kytkentä
D9, pin4 (vai pin2 ???, kts. kuvasta 5) OT D9 pin7 (puna-sininen johto, POWER, +12V)
D9 kiinnitysOT D9 pin6 (musta johto, MAA, kuva 5)
D25 11 (C10 ja D25 välissä olevalta nastalta, punainen johto, kuva 7) PNP-trankun kollektorille
PNP Base 1k etuvastuksen kautta OT D9 pin3 (PTT)
PNP EmitterD9 pin7 (PWR)
Vihreä johto D9 pin6 (kts. kuva 5) OT 5 (Audio)

Kytkentä tarvitsee siis PNP-trankun, jotta alasmenevällä OT:n PTT-signaalilla saadaan ohjattua sopivasti MDR:n D25 pin11 ja pin9 yhteen. Trankun saa mukavasti sopimaan OT:lle menevään D9-liitimeen. Trankkuna menee varmaankin mikä vain yleistrankku, etuvastuksena samoin.


Kuvat 6 ja 7: Huomaa D25 liittimen takaa lähtevä punainen johto == trankkua varten.

Opentrackerin asetuksista laitoin lähetysviiveen 100ms ja sillä tuo näyttäisi alustavien testien mukaan toimivan mukavasti.

my_call-parametri on oltava tyhjä, jottei MDR yritä lähettää myös omalla protokollallaan pakettia APRS-paketin perään. Ainakaan omassa radiossani ei ennen ko. parametrin nollausta ("factorydefaults"-komennolla) APRS-paketteja saatu lähetettyä kunnolla - APRS-paketin jälkeen tuli toinen paketti, joka ilmeisesti sekoitti APRS-dekoodauksen.
Kytkentään on vielä lisättävä MDR audio->>OT audio in, jotta lähetyksiä ei lähetetä suotta päällekäin toisten samalla kanavalla toimivien kanssa.


Muutoshistoria

(c) Henry Palonen, oh6kft, h miumau yty piste net